Till textinnehållet på sidan. Tryck Alt+S

Skålltorp - Morgondagens ridanläggning

Skålltorp gruppbild Christer Emmesjö, Louise Albansson, Sofia Palm, Monica Andersson, Leif Johansson, Camilla Bengtsson, Håkan Lustig, Eva Nyström, Fredrik Nordström, Barbro Mattsson och Anette Holgersson ser alla en stor fördel med att det satsas ytterligare på hästnäringen i Skaraborg.

En dröm blir verklighet

Efter flera år med drömmar kan nu medlemmarna i Skaraortens ryttarförening konstatera att deras nya anläggning kommer att bli verklighet.

Sedan starten i mitten av 1950-talet har Axevalla travbana fungerat som ett centrum för hästnäringen i Skaraborg. Genom åren har också verksamheten utvecklats, både inom och utanför travbanans staket. Och nu är det dags igen. För helt nyligen togs de första spadtagen till det som ska bli en helt ny ridanläggning.
- Det gamla stallet var utdömt, vi var tvungna att göra något, berättar Eva Nyström.

Hålla liv i drömmen

Drömmen om ett nytt stall är dock ingen nyhet. Men tillsammans med sina vänner i Skaraortens ryttarförening har Eva lyckats håll liv i en dröm, där Skålltorps ridanläggning skulle förvandlas till något modernt som är anpassat både för hästar och människor
- Det var väl fem eller sex år sedan vi höll första mötet. Vi satte målen väldigt högt och är nu väldigt nära våra mål.
- Det känns jättebra och ska bli jättekul.

Blir verklighet

För själva byggandet står Skaraföretaget PNP Connex. När det sedan kommer till ekonomin så är det bidrag från Skara kommun och Sparbanksstiftelsen Skaraborg som ser till att anläggningen blir verklighet.
- Föreningen behövde verkligen nya lokaler och deras ansökan var ordentligt genomarbetad, konstaterar Barbro Mattsson och Anette Holgersson som via Sparbanksstiftelsen Skaraborg kan överlämna 6,5 miljoner kronor.

Riva och flytta

Innan den nya anläggningen kan börja ta form så måste det gamla tas bort på ett eller annat sätt.
- Stallet ska rivas och våran skifteslada har vi skänkt till museet i Skara, förklarar Eva Nyström.
- Därefter börjar vi bygga. Det blir ett stall, ett ridhus och ett mindre stall för gästande hästar, fortsätter Christer Emmesjö från PNP Connex.

Skålltorp Gamla stallet
Det gamla stallet har sett sina bästa dagar för länge sedan. Snart är det också dags att riva byggnaden.

En hel del mer

I dagsläget finns det ingen datum satt för när det hela ska vara klart, men givetvis har medlemmarna i Skaraortens ryttarförening redan börjat längta efter den dagen då de kan flytta in i sina nya lokaler.
- Vi har i dag 19 hästar och drygt 200 ridande elever per vecka. Det kommer också hit medlemmar med egna hästar. Nu hoppas vi på en hel del mer av allt, avslutar Eva Nyström som får medhåll av föreningens Camilla Bengtsson, Sofia Palm och Monica Andersson.

Barbro Mattson från Sparbanksstiftelsen Skaraborg och ridskolechefen Sofia Palm
Barbro Mattsson från Sparbanksstiftelsen Skaraborg och ridskolechefen Sofia Palm är båda nöjda att nybyggnationen av Skålltorps ridanläggning nu har startat.

Stäng Skriv ut